Surf Onderwijsdagen (2), verslag van Stanley

Ik heb de SURF Onderwijsdagen met name bezocht vanuit het Quickscan Sharepoint project, in zoverre dus een directe aansluiting met een UT project. Interessant was de pre-conference die specifiek ging over het gebruik van Sharepoint als onderwijsomgeving. Binnen het Shape project (https://www.surfgroepen.nl/sites/SHAPE/default.aspx) heeft men vanuit de filosofie “de student als kenniswerker” met Sharepoint gewerkt. Voor INHOLLAND was een van de belangrijke redenen dat hun huidige leeromgeving Blackboard te veel instruction-driven is en het zelf door studenten laten intieren en organiseren van werkzaamheden bemoeilijkt. De Hogeschool Arnhem Nijmegen gaat onder andere vanwege die reden (flexibel inrichten van onderwijsprocessen) volledig over op HAN-scholar, een op Sharepoint gebaseerde leer- en werkomgeving.

De voorbeelden die getoond werden, waren echter nog gebaseerd op de klassieke methode van ELO gebruik. Opvallend was een presentatie die later op die dag werd gegeven, waarin tevens het HAN SIS, het digitaal portfolio en digitaal toetsen als thema’s werden behandeld. Met uitzondering van digitaal toetsen (een Questionmark Perception oplossing) is alles gebaseerd op eigen ontwikkelingen. De vier hoofdapplicaties zijn echter grotendeels gescheiden, er is niet gewerkt vanuit een architectuurbenadering, waardoor bijv. SIS en ELO functies nog relatief los van elkaar staan. Van hieruit teruggrijpend op een presentatie van de Hogeschool Utrecht toonden zij aan (via een live demo) dat een dynamische koppeling tussen OSIRIS en een Sharepoint onderwijsomgeving op zeer korte termijn (oplevering verwacht in jan.08) beschikbaar is. Het proces van aanmaken van een vak in OSIRIS krijgt automatische vervolgstappen in de zin dat vakbeschrijving, aangemelde cursisten en beschikbare docenten meegaan in een proces waarin een site in Sharepoint, incl. gebruikers en bijbehorende rollen wordt aangemaakt. De dynamische koppeling tussen de twee platforms wordt ondersteund met een interface gebaseerd op MS Bizztalk. De dynamische koppeling houdt ook in dat als je in OSIRIS de vakinformatie aanpast, dat dit enkele minuten later automatisch in de corresponderende Sharepoint site ook het geval is, zonder dat je daar wat extra’s voor moet doen.

Interessant in het kader van communitybuilding is er een zogeheten SHAPE toolbox, waarin maatwerk (.NET), webparts en onderwijskundige sjablonen beschikbaar zijn voor uitwisseling.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s