Vervolg: wat is WordPress?

Heel in het kort: WordPress is software die je op een internet-server kunt installeren. Dan krijg je eigenlijk een website tot je beschikking, die je eenvoudig kunt onderhouden (daar zorgt WordPress dus voor). WordPress is met name geschikt om zogenaamde weblogs, ook wel blogs genoemd, te onderhouden. Een goede Nederlandse vertaling is “logboek op het internet”.
WordPress is open source software. Dat betekent een aantal dingen. De belangrijkste dingen zijn:

  1. de software is vrij verkrijgbaar, iedereen mag het gratis gebruiken, verspreiden etc
  2. de broncode van de software is toegankelijk, en mag en kan dus aangepast worden.

Wat je hier nu leest is een weblog, die ons wordt geleverd via wordpress.com. Dit is een website waar iedereen een gratis weblog op basis van WordPress kan aanmaken (je hoeft dus niet zelf de software te downloaden en installeren). Hier staan dus duizenden weblogs. In Nederland heb je overigens een vergelijkbare dienst, http://www.web-log.nl. Deze dienst is gebaseerd op een ander stuk software, TypePad. Maar daar kun je dus het zelfde doen: een weblog beginnen.
WordPress is dus geschikt om een logboek bij te houden. Wat doe je in een logboek? Juist, berichten schrijven, aantekeningen bijhouden etc. Maar er is één groot verschil: een weblog verschijnt, je snapt het al, op het web. Oftewel: je hebt (potentieel) miljoenen lezers. En nu wordt het leuk: een weblog maakt het mogelijk dat die lezers reageren op je weblog. Je kunt ook met meerder mensen een weblog onderhouden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s