Migratie van TeleTOP naar Blackboard

Een van de taken van de projectgroep Implementatie Blackboard is ervoor te zorgen dat bestaande materialen in TeleTOP zo goed als mogelijk worden omgezet naar Blackboard (migratie). Naast migratie zijn er binnen het Blackboard Implementatieproject werkpakketten voor techniek (inrichten server, hardware, standaarden), didaktiek en communicatie (docent, professionalisering, ondersteuning, inrichting en functionaliteit, pilots, en communicatie).

We vinden de migratie van het ene, naar het andere systeem belangrijk. Als je makkelijk over kunt stappen van het ene naar het andere systeem zal de overstap prettiger verlopen. Zo hopen we (eventuele) frustratie van toekomstige gebruikers te voorkomen. Immers, als je als docent je oude vakmaterialen makkelijk terug kunt vinden, je kunt werken in een mooi ‘opgeschoonde’omgeving, en last-but-not-least, je geen materialen kwijtraakt (!), is de overstap al een stuk comfortabeler geworden. Daar werken we dus aan.

In een ideaal geval zou er een tool of script zijn dat onze bestanden (al of niet naar wens van de docent) automatisch overzet van TeleTOP naar Blackboard. Instellingen die zijn overgestapt van TeleTOP naar Blackboard denken we niet te kunnen vinden, omdat de meeste instellingen direct bij Blackboard zijn begonnen. Wel is de Faculteit Rechten in Leiden overgestapt van TeleTOP naar Blackboard, en heeft de OU een overstap gemaakt van meerdere verschillende systemen naar Blackboard. Van deze instellingen willen we leren (naast de goede samenwerking die we met TUDelft, en inmiddels ook met de RuG hebben).

Naast allerlei scripts en automatische zaken zal een deel van de migratie met de hand gaan. Hierbij denken we aan het inhuren van student-assistenten die vakkensites gaan kopiëren. Een bijkomend voordeel hiervan is de intelligentie die je zo meeneemt: Er zullen minder onnuttige materialen worden gekopieerd (denk bv. aan niet meer werkende web-links, materialen die dubbel in een vaksite staan of oud nieuws). Zo wordt het systeem meteen weer eens opgeschoond.

Een keuze die vrij snel gemaakt gaat worden (en gecheckt met de stuurgroep) is welk deel van de migratie automatisch kan, en welk deel met de hand. Als deze keuze is gemaakte wordt er een migratietool gebouwd, en worden procedures voor migratie verder ingepland. Hierbij horen ook keuzes als `wat moet wel, en wat moet niet gemigreerd worden uit TeleTOP´, en welk onderdeel uit TeleTOP hoort bij welk onderdeel in Blackboard´. Als hiervoor de draaiboeken en student-assistenten klaarstaan worden voor de zomer de vakken uit het eerste kwartiel gemigreerd, en is er tijdens de zomer(vakantie) tijd om foutjes en onhandigheden eruit te halen, waarna vervolgens kwartielen 2, 3, en 4 gemigreerd worden.

Natuurlijk kan in zo’n kort stukje niet alles gezegd worden over waar de 7 mensen die momenteel bezig zijn met de migratie aan werken, en zijn er natuurlijk een hoop uitzonderingen op regels waar we ons het hoofd over breken (bijvoorbeeld de niet jaargebonden AA vaksites!). Volgende keer meer over één van de andere werkpakketten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s